Recenze dokumentu Občan Havel

Kategorie: Zájmy a kultura
Recenze dokumentu Občan Havel

Moje recenze k dokumentu Občan Havel

Václav Havel nebo i Občan Havel, jak se jmenoval dokument o jednom nejznámějším 1.Českém prezidentovi (rozumějte 1.prezidentem samostatné České Republiky) v sestřihu průběhu let... ("Opětovně editace... ano, je to starší článek a původně na něj zabloudilo přes cca 190 čtenářů, zlomíme toto číslo? :) ")

Dne 17.11.2008 od 20h na TV Nova běžel snímek o velmi zajímavém a nesmírně medializovaném člověku posledních několika let!

Tento člověk není až tak herec, ale byl 1.prezidentem samostatné České Republiky (dále možno jen Republiky) a i přes to málo, co udělal, jej měli někteří velmi rádi, což jasnozřivě dokazuje i dokument samotný při nejednom záběru lidu českého a projevu jeho pocty při zvolení roku 1993! Jak starší jedinci (moudří to mudrcové... ;) ) jistě vědí, vezla se pak Republika ze šlamastiky do šlamastiky a ne vždy jsme měli na růžích ustláno (nyní žádám o pochopení, v té době, kdy VH zvolili prezidentem ČR, mně bylo 8 a politika mi byla fuk... ;) ), ne vždy v té době tak byl lid spokojen s prezidentem a jeho zvolením!

Ovšem dokument poukázal nejen prezidentský úřad jako nelehkou situaci a postavení jako takové, funkci uvedl jako poměrně složitou činnost a nároky na zodpovědnost nejen zvoleného prezidenta, ale i vlády atd.!
Všiml jsem si také při prohlídce hradu, že i z dob středověku si lze principově, nikoliv tak 100% věcně, postřehnout i v tomto "královském hradu či zámku moderní doby" odkazy z dob králů a jakýchkoliv panovníků, tedy např. dalekohled, glóbus, jakousi úřední židli či křeslo zdánlivě imitující trůn panovníka a mnohé další...

Nyní vypíšu článek, který jsem sesmolil při sledování dokumentu (obecně je to má forma, jak aktuálně zachytit ty dojmy a pocity, za 30 min bych se na to díval zas jinak a postoje pozměnil a to je přeci jen podivně vyhlížející, proto jsem se snažil o aktuální zachycení pocitů a dojmů při sledování dokumentu...):

Václav Havel
Bývalý prezident a osobnost České Republiky v průběhu let...


Dne 17.11.2008 od 20 hodin na TV Nova běžel snímek o velmi poutavém člověku, jež je mediálně propírán do dneška, po více jak 15 letech tedy vyšel oficiální obraz tohoto člověka i obrazu prezidentské povinnosti v kostce!

Snímek o člověku, který není jiný než Vy či Já, jen je (snad) lépe učený a zaujal místo v politické sféře, tam, kde mnozí zklamali či zkonali.

Po ztrátě Olgy Havlové se Václav Havel stává zarmouceným a jeví se jako bojovník za lidská práva aji své vize lepšího státu.

To si ovšem nedokážou představit někteří lidé a politici a to v období let 1993 - současnost a tak si VH projde nejedním peklem politických stran a také si prožije nejedno nepříjemné úskalí jako odvetu za své snahy!

Snímek Václava Havla ukazuje jako člověka, osobu s city, s emocemi, cíly života; člověka s politicky i společensky výraznou osobností; jež si s postupem času a let vlády získává přehled o politizaci ČR a obecně řečeno si bez vědomí politiků utvoří obraz o této scéně a razantně potom chce dát najevo to, co se mu nelíbí!

Nejlépe to ukazovaly úseky dokumentu z roku 1997, kde jednoznačně před svými důvěrníky a důvěrnicemi projeví nechuť k vládě a vůbec politice ČR se stávající Vládou! Chce se projevit, ale jeho nával poctivého vzteku je utlumen a tak je tedy podřízen většině. Prověřuje ovšem dál své vládní svěřence a v jednom rozhovoru také přiznává své poněkud polehčující chyby (pořád jsme v roce 1997...) a jak dodává, snaží se je vyřešit postupně a řádně!
Projevil se také jako velmi zdatný jednatel za ČR a relativně dobrá angličtina jej vynesla popularizací i stranou od České Republiky! Sám mnohdy přiznává, že není jeho jazyk dokonalý a tak občas, byť i pobavil, zdatně zastoupil v zahraničí Českou Republiku a mně osobně se zdá, že se snažil pilně držet v zahraničí Republiku navrchu tak, aby vždy malinko vidět byla! Bohužel ale také byl rok *97 pro VH špatný na zdraví a tak musel nejednou do nemocnice a poté se velmi šetřit a nerozčilovat se, ale copak to v postavení coby prezidenta lze?

Část dokumentu se snímky od roku 2000 se projevují Havlovou bezmeznou touhou porovnat politizaci ve vládě a srovnat dle něj určitý paskvil, který zde panoval, začne se tedy aktivně podílet na dělbě politických povinností atd. skrze vládu a soupeří s ní o hlavní slovo, kdy dilema je právě v tom, že ji za svého prvního zvolení sám téměř celou sestavil znovu!
Politická situace a antipolitické a antietiketní chování i těch politiků, jimž dal svou důvěru najevo, jej ale od roku 2000 odradilo od další vážnější politické kandidatury na prezidenta a po skončení období se o tento post znovu nechce ucházet, jeho politická éra se odebírá do síně slávy (či neúspěchu?) a VH se vrací k divadlu a tvorbě, v nichž dříve nacházel tak velký smysl života!

Článek je psán na základě mého osobního dojmu a byl bych velmi rád, kdyby i čtenáři se slušně vyjádřili a ti, kdo mne chtějí opravit v předmětu a datech, tak na výsost učinili bez obav! Jen prosím o zachování zásad slušnosti a etikety komunikace!

Děkuji všem za pochopení, vyhovění a četbu ;)

Komentáře

postPřidat komentář

Nebyly přidány žádné komentáře.