Základní deska

Kategorie: webovsem.wz.cz
Základní deska

Archiv z webovsem.wz.cz Povídání o základní desce hlavně skříňového PC ;)

>základní deska<

 

Co to ta Základní deska vlastně je a proč bez ní počítač čili PC nepojede, se dozvíte v následujícím článku...

 

31.12.2008 (15:00), adminmarty, Popis Počítače a jeho Příslušenství, komentováno 2×, zobrazeno 191×

 

Základní deska (tedy dále jako ZD), do angličtiny volně přeloženo jako Mainboard (tedy hlavně v PC průmyslu...) se používá jako "tělo" pro celý zbytek propojení základních dílů a ZD tedy slouží jako jejich tělo (stejně jako máme my trup, k němu připojené kloubem nohy a ruce a hlavu...).

 

Bez ZD by jste těžko ostatní díly přiměli k práci, k níž byly jednotlivé komponenty vymyšleny a vyvíjeny!

ZD obsahuje nejčastěji cca 4 PCI sloty (pro rozšiřující karty a zařízení jako je zvuková karta, dále třeba televizní tunery, rozšiřující pro USB atd.), 1-2 ISA sloty (velmi dlouhé ale již také vzácné, využívá se novější standard PCI, ISA jsou spíše na starších ZD z let 90 a méně!), dále třeba u modernějších ZD jsou také PCI-E sloty, 4 nebo 3 banky na paměti ramm, dále cca 24pinové atx konektory na zdroj napájení a někdy i přídavné napájení z dalších 4pinů, také zde najdeme baterii s tzv. jumperem (hovorově džamprem) na mazání paměti universálního systému každé ZD-BIOSu.

Povětšinou platí, je-li jumper v pozici 2-3 nehrozí nic a BIOS normálně načítá z paměti, je-li ale nastaveno na 1-2, BIOS svůj čtecí prostor-schránku smaže a vrátí vše do stavu tovární výroby, je ovšem nutno jej znovu přepnout po cca 5 min. minimálně zpět na pozici 1-2 (když se poctivěji podíváte, je snadno vidět, že ona přepínací část s tím jumperem je u baterie a má 3piny, pomlčka tedy znamená dva piny, jež jsou obsazeny jumperem!).

POZOR: Toto nedoporučuji laikům a neználkům na modernějších PC praktikovat, neodborným zásahem si mohou PC trvale poškodit a náprava by je mohla stát daleko víc než celá ZD!!!

AGP slot je určen pro grafickou kartu nebo kombi kartu s TV tunerem, u těch od roku 2004 (???) je modernějším slotem PCI-E!!!

Dále na ZD najdeme i S-ATA nebo P-ATA sloty a to obvykle dva, kdy se jedná o tytéž propojky, co jsou na Harddisku či na CD/DVD mechanice či disketové mechanice. Datový kabel pro disketové mechaniky má 34 žil (tedy co 1 žíla-to jeden drátek v kabelu...), dále pro CD/DVD využíváme buď 40ti žilový, nebo (u modernějších mechanik a vypalovaček) také 80ti žilový, u harddisků pro lepší práci (od cca 10GB, laicky od 10 000MB) doporučuji 80ti žilový,je totiž jaksi stíněný proti ztrátě dat ve větším rozsahu a je proto i vhodnější!

(v dohledaných informacích z fora o PC na http://pctforum.tyden.cz jsem se dočetl a vyhledal i pro Vás, přátelé, že 80tižilový datový P_ATA kabel má lepší propustnost pro komunikaci dat mezi zařízeními a je prolnut, tedy jsou zde střídány jak klasicky datové konunikační kabely,tak jakési zemnící kabílky, jež slouží k ochraně kvůli "přeslechům" mezi dráty při vysokých frekvencích přenosů, nedojde tak k častým poruchám pro disky s označením UDMA/33 a výš či např. ULTRA ATA, jako tomu bývá u 40ti žilových kabelů...)

 

Ovšem i tak se stává, že narazíme na ZD co má S-ATA přípojky jakéhosi obráceného "L" a zde doporučuji shánět jen to potřebné a jen v případě nouze přepojovat přes všelijaké redukce (zpomaluje to práci s daným zařízením, čím více redukcí a kabeláže, tím větší doba načítání atd. ...).

 

Dále tu na ZD máme CPU slot nebo také psaný jako socket či řečený patice, kdy se vlastně jedná o tutéž věc, pokud jde o ZD! Socket slouží k osazení čili umístění procesoru, bez něhož by PC nikdy nenastartoval, protože díky procesoru může při startu projít složitými počty a zobrazit obrazovku, kterou zná většina z nás, tedy:

 

Ponejprv černá obrazovka s daty o procesoru a jméně základní desky, velikosti paměti ramm a výpis dostupných optických a jiných mechanik aktuálně dostupných v daném PC, dále přejde po pípnutí na druhou obrazovku s podrobnějším výpisem dostupných zařízení a pak naskakuje ona bootovací obrazovka OS v závislosti na jeho druhu (o tom až jinde...) a naskočení samotného OS! (ó jak stručné a jasné )

 

Na ZD také najdeme zdířky a otvory pro nejrůznější adaptery a konektory dle tvaru a určení k nějakému konkrétnímu zařízení... !Najdeme zde například port pro starší tiskárny (delší a úzký, běžně fialové barvy) , dále také třeba seriové porty, USB (kdo by USB neznal, byl by asi zoufalým případem, nepoužívá-li tedy třeba starší ZD bez podpory USB) , dále třeba i SPDIF přípojku ke kvalitnímu zvuku vedenému optickým kabelem, najdeme zde i integrovaný výstup na grafiku (tedy konektor pro připojení monitoru, obvykle modré barvy) , také zde může být mimo jiné nejčastěji vedle USB portů umístěna síťová zdířka tvaru konektoru RJ45 či RJ11 (číselné a písmenné označení přípojek k síti, jež nejčastěji využíváme k zapojení PC přes kabel k inetu...)...

 

Víc mě toho integrovaného na ZD nenapadá, ale milerád to i na Váš popud a tipy doplním, stačí mi jen napsat do fora či sem pod článek koment a dál to nechat na mně!

 

Váš adminmarty

 

Komentáře

postPřidat komentář

Nebyly přidány žádné komentáře.