Ramm či Romm paměť

Kategorie: webovsem.wz.cz
Ramm či Romm paměť

Archiv článku z webovsem.wz.cz Spadá pod téma Počítač a co je v něm

>paměti ramm<

Tak jakže se to jmenuje ta věc v počítači, co Vás tak trápí, že jí nemáte dost a díky tomu je snad počítač i pomalejší? A jó to je Ram paměť čili Operační paměťové moduly ram v provedeních dimm, ddr-dimm a ddr2-dimm a v budoucnu by to měly být i ddr3-dimm!

28.02.2009 (23:00), adminmarty, Popis Počítače a jeho Příslušenství, komentováno 0×, zobrazeno 65×Operační paměť počítače

Základem dělení je hlavně na Statické čili sdramm a dynamické čili dramm paměti...

Dále tu máme i dělení dle typů a to na DIPP, DILL , SIPP, dále na používanější SIMM, nejčastější výskyty mají DIMM s poddruhy jako SDR či SDRAM + DDR + DDR2 + DDR3, dále se v sekci ram pamětí vyskytují i SO-DIMM pro nooteboky či RIMM s 16 bity přenos. šířky, za to však rychlejším taktem!

Nyní podrobněji...

DIPP je typ pamětí čipové struktury a dnes se s nimi již asi jen tak nesetkáte, leda že by site se šli podívat do muzea či takové paměťové moduly byly někde uschovány v PC z prvních počítačových továren ...

Jedná se o docela zajímavou strukturu čili stavbu čipu, kdy bylo riskantní jakékoliv manipulování, tedy jakékoliv vyjímání, přehazování atd. a to díky jakýmsi jehličkám, které byly neskutečně křehké a byla nouze o jejich existenci i kvůli jejich ceně a tehdejším finančním možnostem! Mohlo se zcela nekontrolovaně i otočit umístění a bylo-li to jako u některých starších Základních Desek (ZD) nyní, tak věřím tomu, že to způsobovalo aji potíže a to nejen technikům těch dnes již historických Mašinek!

(pozn. autora: Rád bych získal foto těchto pamětí, odměnou bude uvedení autora snímků pod fotem, je to z učebních i osobních důvodů nutné! Odesilateli, pokud se projeví jako aktivní spolupracovník, mohu později i nabídnout spolupráci na vývoji sekce o Počítačích a Operačních Systémech! Email a další na mne v kontaktech!!!)

DILL byl jakýmsi zkušebním "vylepšením" DIPPu a předchůdcem SIPPu, první počítače by mohly vyprávět!

(pozn. autora: k tomuto tématu jsem nenašel žádné info o tom, jak moc se tyto typy pamětí rozvíjely a jaký byl výkon či struktura čili vzhled a proto poprosím případné poučence o tom, že bych rád získal i popis! Bohužel v tomto směru mne internet i Google obešli obloukem!)

SIPP je typ pamětí s tzv. "Výčnělky" tj. že měly podobně jako DIPPy vyčnívající pacičky, ale koncepce byla jiná, velmi se podobaly níže uvedeným SIMM a rozdíl byl jen v tom, že u SIPPu vyčnívaly ze základní destičky jakési jehličky či zoubky a manipulace s nimi, jak je vidno z popisu, také nebyla zrovna osvětová! Hrozilo nejen ohnutí či ulomení paciček, ale při zalomení ve specálně pro to vytvořeném portu či jinak držáčku způsobovalo nejrůznější potíže a obvykle se takto "zničená" deska musela vyhodit a vyměnit za novou!

(pozn. autora: Opět budu rád za aktivního přispěvatele s fotkou či obrázkem daného paměťového zařízení, je to raritka dob minulých a já nemám toliko možností jej vyhledat všude! Apeluji zvláště na pamětníky a sběratele těchto kuriozit!)

SIMM už byly paměti se značně jinou stavbou a i ta manipulace byla velmi jednoduchá, pomineme-li nebezpečí "úrazem" statickou elektřinou od samotného servisního technika! Ovšem s jejich pracovním výkonem to ještě nebylo tak slavné! V 8- Bitové edici, poté se objevily ve velikostech 1, 2 či 4 MB Ram paměti, což už menší komfort byl!

Ovšem namnožit je bylo v dřívější době doslova nutné, ona 4 MB velká ram se i dost zahřívala a tak nebylo jednoduché vyhovět ani narůstajícím nárokům... Musely se tedy navýšit i banky pro paměti a tím i obsazení a počet těchto banků čili slotů pro paměti!

(pozn. autora: Pokud by se znalec chtěl vyjádřit, může dostat prostor, nezajímají nás ale jen fakta, nýbrž ocením i krátkou definici z vlastního pohledu!)

DIMM je u nás asi nejznámější variantou dneška, ale lidově se užívá termín Dimmky nebo Ramky ! Jde o operační paměti současnosti, kdy vymizely ony obtížné drátky jako tomu bylo u SIPP pamětí a zároveň se zefektivnila jejich pracovní síla na uživatelsky a ekonomicky/finančně příjemnější úroveň a postupem času je stále znát jejich dominance na trhu!

Poddruhy sekce jsou:

SDR čili Single Data Rate či používanější SDRAM: Jedná se o paměti staršího typu kategorie DIMM, kdy napájení mají 3,3 Voltu a 5 Voltů! Vyyráběly se se 168 piny a kapacitou od 16 do 512 MB, rychlostí od 66 do 133MHz, rozlišitelné od modernějších tím, že mají DVA zářezy pro paměťový bank!

DDR čili Double Data Rate/ lidově Dédéerka jsou novějším typem SDR s napájením 3,3 Voltů a rozšířené na 184 pinů a kapacitou od 64 do 2048 MB s vylepšením v tom, že přenáší data na náběžné i koncové hraně taktovacího impulsu (což podle mě je to, že jakmile paměť běží, ať už jede na horní či spodní hranici výkonu, vždy pracuje tak jak má!).

DDR2 čili ještě novější typ pamětí, podobné jako DDR, mají vyšší frekvence, stávají se v současné době standardem. Nevýhodou DDR2 jsou vyšší časy latence (krátce tedy doby mezi vysláním požadavku a jeho vyplněním a odreagováním dle požadavku!) než u DDR.

DDR3 nejnovější paměti, jsou dražší než DDR2 a jejich výkon kromě CPU Intel Core i7 není využitelný, díky tomu nejsou zatím příliš rozšířené a některé základní desky nemají odpovídající sloty čili sockety pro tyto paměti!

SO-DIMM jsou paměti používané pro notebooky, mají 72 pinů nebo 144 a 200 pin,

Jaké paměti použijeme se (téměř) vždy řídí použitou čipovou sadou na základní desce a základní deskou samotnou.

RIMM čili Rambus DRAM oproti DDR DIMMu má jen 16 bitů přenosové šířky, ale zato je výrazně rychleji taktován.

(pozn. autora: opět ocením ve světě pamětí tohoto typu výrazné poučení a osvětu, nikdo přece mimo Dalajlamu neví vše, že ano )

Tak tot by bylo zatím k Ram pamětem vše a kdo ví, třeba se ještě toto téma rozroste díky čtenářům, ale základ by stačil taky, ne?

Příjemné čtení Adminmarty!

 

Komentáře

postPřidat komentář

Nebyly přidány žádné komentáře.