Popis sestavy PC

Kategorie: webovsem.wz.cz
Popis sestavy PC

Archiv z webovsem.wz.cz Článek spadá pod Počítač a co je v něm

>uvod do sveta hw a sw<

Cože bych měl/a znát, než se v téhle rubrice budu orientovat dále???

06.11.2008 (16:00), adminmarty, Počítače, komentováno 0×, zobrazeno 138×

Hlavně základy!!!!

... řekne Vám většina učitelů, vedoucích kursů atd. a já se nad tím jen tiše pousmívám...

Proč jsem tak nelidský? Nene, já ne, jinak by tahle rubrika nikdy nevznikla a tenhle web by se ani dál nedostal, takže...

Nejdřív bych chtěl zdůraznit, že jsou to vše mé postřehy/znalosti a kdo by se jimi chtěl plně řídit, bude tak činit s vědomím, že za to neponesu právní ani hmotnou zodpovědnost!!!

Teď už konečně, co jsem chtěl...

Základní pojmy - HARDWARE

Co to je česky a co si máme představit, ptáte se jistě mnozí...inu, to je doslovně "technické vybavení" tedy něco , co je nejen elektronického, ale i součástí počítače a bez něj by počítač nemohl fungovat!!!V krátkosti je sjedeme asi takto:

-1) PC Cache čili také Skříň Osobního Počítače (v angličtině je to Personal/Osobní Computer/Počítač

... ), jež nám tvoří pevnou "kostru" i základnu a obal či chcete-li "tělesnou schránku" počítače!!!V ní je uloženo vše ostatní popsané v této sekci Počítače, ale asi až později (psáno k dni 6.11.2008)!!!

-2) Keyboard čili z angličtiny Klávesnice

nám tvoří jeden ze základů komunikace s počítačem, zadáváme přes ni počítači instrukce k činnosti nebo chcete-li, přes klávesnici počítači říkáme, co má dělat, že chceme zobrazit tenhle či tamten obrázek a proč se nespustil nějaký program atd... .Bez ní se nejen v roce 2008 i 2009 těžko dorozumíte s OPERAČNÍM SYSTÉMEM a sdělíte mu to, co potřebujete udělat, jak a proč...

Tvoří základní kámen v komunikaci mezi Vámi a PC a bez ní jen těžko můžete počítač ovládat (i když kde je ta doba, kdy budeme např. používat virtuální prostor v místnosti, že...).

-3) Mouse/Touchpad čili z angličtiny do češtiny je to Myš/Dotyková deska či tůčpad

jsou nesdílnými potřebami a od roku 1995 je téměř u každého PC alespoň myš, u Notebooku je víceméně už standardně instalována dotyková deska, jež má Myš nahradit (a teď otázka, budete používat myš, na kterou jste si zvykli s třemi tlačítky a Rollerem čili kolečkem anebo destičku s dvěma tlačítky, na které by pro člověka neznalého či se silnějšími prsty byla práce nemyslitelná???).I když, rafinovaně se povedlo-tedy já to mám odzkoušené -vzít do ruky něco s mírně zakulaceným a tupým hrotem... Pak máte pocit, že máte pod rukama PC s dotykovou myší a to je panečku práce hned jiná a kdo si zvykne, těžko pak odvyká...!

-4) Monitor/Monitor je v angličtině i češtině stejně psaný, jen se jinak vyslovuje!

Jeho význam by měl dle českého významu slova napovídat své...ano, jedná se o Základní zobrazovací zařízení a bez monitoru by jste vlastně ani nevěděli, co po Vás počítač čili PC vlastně chce... Zobrazuje pokyny vysílané operačním systémem ze skříně počítače, tedy grafické karty a ukazuje tak, co program či OS žádají a co máme pro změnu udělat my, aby s námi mohl počítač spolupracovat a mohl nám vyhovět... Dá se říci, že monitor je vlastně i pro počítač, tedy jeho skříň, komunikačním prostředkem pro nás, poněvadž nám přes něj ukazuje, co potřebuje vyplnit a co kde upravit atd... Bez monitoru či jiného zobrazovacího zařízení (přeci jen máme 20.století pryč, že???) počítač ani nebude chtít korektně naběhnout, i v operačním systému a universálním systému BIOS má nakázáno monitor či jiné takové zařízení, hledat, nenajde-li je, začne protestovat pípáním či jinak... o tom ale jinde a jindy...

-5)Loud speakers or Headphone's čili Zvukové reproduktory nebo sluchátka

jsou zařízením pro produkci zvuku z počítače připojením do odpovídajících zdířek čili otvorů ve zvukové kartě či počítači na zadní straně poblíž zdroje... POZOR, neodborná manipulace a amatérské pokusy o lepší ozvučení počítačem mohou napáchat velké škody (vím z vlastní zkušenosti, viz. přerušení proudu v celém panelovém domě kvůli překříženým drátům a zkratu, škoda na přístrojích velká, ale neznámá...).

-6)Printer čili z angličtiny tiskárna

je užitečným a velice rozšířeným zařízením a stává se již téměř standardem v kompletaci počítačů od všelijakých prodejen a distributorů, kdo ji nedá k počítači, je out....

Mno jo, že je to standard, ale co to je asi, říkáte si, že? Zkráceně a pokud možno co nejjednoduššeji to je zařízení schopné vytiskout jakýkoliv obrázek, text či obsah obrazovky v závislosti na technice (inkoust, laser atd...) a na kvalitě papíru či materiálu, na který tiskne! Zde jedna dobrá rada šetřící korunky, pokud používáte inkoustovou tiskárnu, doporučuji alespoň jednou až dvakrát týdně tisknout byť dvě strany, nebo Vám zaschnou tiskové hlavy a máte ámen s tiskem a bude Vás to stát nové náplně nebo čištění a plnění těch starých...!

-7) Ne až takovým standardem (hlavně díky revolučním novinkám od roku 2000) se může chlubit i ten, kdo by měl

Scanner čili snímací zařízení anebo poameričtělé skener

každém případě jde o zařízení, pod jehož poklop dáte obrázek, fotku, časopis, sešit a tak dále a spustíte jej, udělá přesnou kopii toho, co snímací část vidí... Dovolím si ale říct, že v dnešní době tzv. multifunkčních zařízení, jež umí tisknout, skenovat a navíc i jen s využitím skeneru a tiskárny kopírovat a ještě při tom mnohdy ušetřit čas, prostor a peníze, se jednotlivě tato tři zmíněná zařízení zvlášť moc nevyplatí, a využít multifunkčního a téměř i úsporného zařízení se chopí téměř každý...(a když ne, dostane jej ve většině případů s novým PC...)!

tak tato výše popsaná zařízení by měla být u Vašeho počítače, ale kamenný základ by měl být tento:

Počítačová skříň

Klávesnice

Myš nebo Touchpad(notebooky)

Reproduktory či sluchátka

A pokud Vaše zařízení něco neobsahuje???Není takový problém si v širokém a kouzelném výběru dokoupit vše potřebné a s optimální kvalitou se přitom při kamenné sestavě na kvalitním obchodě vejít i do 10.000,- a to jsem ještě drahý....

Příště se více začnu opírat o opisy jednotlivých komponent a Vy se můžete rozmyslet, co Vám počítač proč dělá a optat se na to případně pod tímto článkem, případně na fóru!

Díky za pozornost a příjemné čtení Adminmarty

Komentáře

postPřidat komentář

Nebyly přidány žádné komentáře.