Instalace k:cms

Kategorie: webovsem.wz.cz
Instalace k:cms

Archiv z webowsem.wz.cz Článek spadá pod téma kcms

>instalace kcms<

Jak na instalaci tohoto Redakčního Systému? V krátkém, ale stručném článku se Vám to svým pohledem pokusím vysvětlit a snad to pochopíte tak rychle jako já! jako příklad byl využit free hosting www.ic.cz ...

17.11.2008 (00:00), adminmarty, Počítače, komentováno 9×, zobrazeno 649×

Návod na instalaci Redakčního Systému K:CMS-vlastní postup

Stáhni...

1)Z webu, ať už z Domovských stránek výrobce nebo odjinud, si stáhněte poslední stabilní verzi K:CMS (při psaní tohoto postupu aktuálka v.1.5.1!).

Rozbal do složky...

2)Rozbalte, extrahujte, unpackujte, dekomprimujte čili vybalte libovolným archivátorem či kompresním programem .zip či .rar balíček s K:CMS a to do složky např. systemnaweb či tak něco dle libosti (je důležité si tento název zapamatovat nebo si jej otevřít bokem v jiném okně interního prohlížeče souborů v pc!); počkat, než bude dekomprese či rozbalení kompletní a to zas uvidíte díky tzv. "statusbaru", tedy na tom okně se zelenou linií, s linkou či trubičkou, co se plní, jak to postupuje, s procentuelním číslem atd. ! Některé tyto archivátory dokonce umí i pípnout či zahrát melodii, závisí na nastavení programu!

Mno jo, rozbalím, ale kam to dám?

3)Nyní už konečně začneme pracovat se serverem, kde má náš budoucí web být... Ale je třeba mít opsány údaje pro spojení s ftp serverem(tedy File Transfer Protocolem - schváleným komunikačním a přenosným kanálem mezi serverem a námi s naším počítačem!), ty seženeme od našeho hostingového poskytovatele anebo od administrátora webserveru! Nejčastěji však při založení třeba freehostingu a webserveru s omezenými možnostmi, najdeme tyto informace v administraci, jako příklad uvedu mnohdy problémový webserver IC.CZ (pozn. admina: tento server již poskytuje lepší zázemí ale co do dostupnosti má ještě co dohánět!).

Tak tedy, jako nový zájemce o pokusný vlastní web se chci dostat k vlastnímu free (volnému,zdarma...) prostoru pro stránky www a tak si vyberu z většího množství freehostingů (neznalce mistr Google Vyhledávač rád poučí a dá jim na výběr...<113.gif./]), jak už jsem ale zmínil, volím si jako neznalec hned ten, co mi někde na fóru či na chatu doporučil známý a volím tedy www.ic.cz, kdy si vyťukám do prohlížeče do adresního řádku odkaz http://www.ic.cza potvrdím enterem, najede mi stránka IC.CZ a začnou mi básnit o službách atd...

Já ale jen chci založit ten prostor a konečně na něm pracovat, volím tedy registraci, druhé tlačítko a zadávám údaje k serveru, který si chci zdarma vytvořit, třeba forumzitrka a jako příponu ic.cz! Následně se řídím registračním průvodcem a nechám se dovést až na konec, důležité je údaje vyplnit tak, jak jsou žádány... !

Před dokončením mi pošle IC.cz informační email s údaji k mému účtu a webserveru, tedy v mém případě je to tedy http://www.forumzitrka.ic.cz a údaje k ftp a mysql databázi, tak tedy třeba takto (je to jen příklad, nic není ze zadaných jmen a hesel v realitě...):

Dobry vecer, prave byla uspesne dokoncena aktivace Vaseho uctu s adresou www.forumzitrka.ic.cz a nasledujicimi udaji: FTP udaje jsou=

FTP SERVER:forumzitrka.ic.cz a

USER FTP:forumzitrka s FTP HESLEM:jalovice.

Tyto udaje vyuzijete v pri nahravani stranek na vas novy ucet!Dale jsou zde udaje k administraci na adrese: http://user.ic.cz/ , kde je uzivatelske jmeno: forumzitrka a koncovka: ic.cz s heslem: jalovice !

Vas email pristup je nastaven takto: Host je forumzitrka.ic.cz ,user (name) je forumzitrka@ic.cz s heslem: jalovice!

další odkazy pro vás ..... .... .... s přáním pěkného dne podpora@ic.cz

a zapomenou tam na údaje pro mysql, ale nevěším hlavu a zadám si do prohlížeče adresu na admin prostředí účtu, jednak tam najdu, co potřebuju na to mysql a jednak jsem zvědavej, co mi vlastně vytvořilihttp://user.ic.cz/ a klepnu na enter a objeví se mi okno, co po mě chce údaje jako forumzitrka s příponou ic.cz a heslo : jalovice! a dám pak přihlásit se!

Hodí mi to takový jiný okno a v něm mám nalevo nějaký seznam a napravo nějaké informace!

Mě teď zajímá to mysql, potřebuju ho přece ke K:CMS a to je pro mě důvod!

V seznamu vlevo si teda najdu Databáze Mysql a klepnu na ní!

Otevře se mi podmenu a v něm je stav, změna mysql hesla, záloha mysql nebo Mysql administrace! Pokud jsem však pochopil, měl bych se podívat na stav tý mysql a tam je, že není aktivní, dám tedy něco jako aktivovat či zapnout a dopíšu heslo do tý databáze!!! Až mi to napíše, že byla databáze úspěšně zapnutá a je aktivní, opíšu si následující: Verze mysql:5.0.xx ; Host(server): mysql.ic.cz; dál user name: ic_forumzitrka ; jako další je jméno databáze mysql: ic_forumzitrka ( freehosting! placený to mívá až na 10 databází) a heslo: jalovice !!!)

Jiné údaje odsud teď skrze K:CMS nebudu potřebovat a tak si kliknu na odhlásit a přejdu k instalaci K:CMS trochu dál....

Protože jsem na serveru ic.cz a chci se co nejrychleji dostat na kýženou tvorbu webu, použiju k přenosu na server přes to FTP program Total Commander a to takto: otevřu v něm v jednom okně složku s rozbalenou instalací a ve druhém chci mít můj server forumzitrka.ic.cz a tak to udělám následovně: klepnu v TC na ikonku FTP a zde na Nové Připojení a vyplním údaje dle toho co jsem si k FTP vypsal z mailu a administrace webového účtu, tj. RELACE=název, pod kterým si to můžu pro další použití uložit, (já používám vždy názvy serverů, lépe se pamatují a jsou i přehlednější ... ) tedy forumzitrka.ic.cz, dále tam mám HOSTITELE čili forumzitrka.ic.cz, což bylo v mailu od podpory serveru!

Pak je tam ještě JMENO UZIVATELE, kam samozřejmě patří : forumzitrka a HESLO : jalovice!!!!

nastavování složek atd. není podstatné, jen typ serveru zvolím autodetekci a mám vše, potvrdím ok a vytvoří se mi účet forumzitrka.ic.cz v nabídce ftp serverů a já naň klepnu myší a dám připojit! Proběhne logování a ověření hesla a jsem tam! vypíše se mi kořenová/základní složka na mém webprostoru!!!

v druhém okně tedy označím pomocí pravého tlačítka myši všechny soubory ze složky kcms a poté je chycením levým tlačítkem přetáhnu do levého okna se serverem ale lepší je kopírovat to po jednotlivých položkách (sem tam se totiž stane u freehostingu, že by se to množně nemuselo nakopírovat správně!), až to bude hotové, označím si pravým tl. myši složky FILES, BACKUPS, GALLERY a myší si otevřu nalevo nahoře v okně TC soubor a vyberu Změnu atributů, kde se objeví okno s označenými vlastnostmi a třemi pomlčkami, kam zadám 777 a dám OK! Potvrdím dotaz na změnu či se provede bez jeho zobrazení, dále otevřu složku GALLERY a najdu si v ní THUMBS, který označím a stejným způsobem jako předtím upravím atributy na 777! Potvrdím OK a vrátím se zpět do základní složky, kde najdu soubor config.php a jeho atributy upravím stejně jako složky předtím, jen na 666!

Základ by byl, teď instalace...

Instalace po nastavení atributů...

4)Instalaci s pomocí webového rozhraní (jinak to ani snad nejde... http://forumzitrka.ic.cz/install.php a dál mě provede průvodce instalací, jež mě s produktem krátkým popisem seznámí a pošťouchne na instalaci, kterou vyvolám klepnutím na daný odkaz, zde pak zadám údaje k serveru mysql: tedy typ serveru nechám na mysql, potom tam mám databázový server čili sql server a to je: mysql.ic.cz a přihlašovací jméno čili ic_forumzitrka, heslo a to jalovice, jméno databáze čili ic_forumzitrka ! Nechám potvrzeno vytvoření do stávající databáze a zvolený jazyk jako CS (kdo chce, může i angličtinu či slovenštinu) a dám INSTALOVAT!!!

Jsou-li všechny údaje správné jako u mne a je-li vše nastaveno, jak má být, instalace byla úspěšná, což mi řekne i zelený odbélníček napravo nahoře! přes ftp tedy smažu či přejmenuji soubor install.php a nyní se můžu vrhnout na další práci s webem!

Defaultně mám k 1. přihlášení nick i heslo ADMIN a vím, že jej musím změnit v zájmu vlastní bezpečnosti!!!

Závěrem...

5)Závěrem bych rád případné začátečníky i pokročilejší chtěl poprosit, aby směrovali dotazy výhradně na webforum a to na adrese http://forum.stepanmatl.cz/ a řídili se výhradně radami z tohoto fóra, já jen zpracoval poněkud osobitější textovou verzi návodu k instalaci a snad později i k použití a základnímu zacházení... (dopracováno jako novoroční dáreček ve spolupráci s autorem Štěpánem Mátlem - Díky Kolego...)

Chtěl (a snad se mi to povedlo...) jsem jen ulehčit tvůrci jeho neutuchající snahu za to, aby se naučil každý instalovat K:CMS tak jednoduše, jako by jej instaloval do počítače coby program složitějšího nainstalování!!!

Jak na aktualizaci? Viděl jsem jí v nabídce...

6)AKTUALIZACE na vyšší verzi probíhá podobně, ale nesmím si přepsat/zkopírovat i nový soubor config.php, ztratil bych tak vše a musel to tvořit znovu!!! po nakopírování na server, nastavení atributů a zvolení http://forumzitrka.ic.cz/install.php si zvolím aktualizaci a počkám opět na zelený obdélníček, pak smažu či přejmenuju install.php a mám aktualizováno!!!

Pokud byste to ani podle tohohle návodu nesvedli, pak Bůh s Vámi a raději se mrkněte na něco jinýho, ale předpokládám, že tenhle pro mě dvouhodinový maraton za něco stál...

Tak tedy hodně štěstí! Adminmarty

Komentáře

postPřidat komentář

Nebyly přidány žádné komentáře.