Chlazení nejen bedny vzduchem

Kategorie: webovsem.wz.cz
Chlazení nejen bedny vzduchem

Archiv z webovsem.wz.cz článek na téma Počítač a co je v něm

>chlazení vzduchem<

K čemu že je v PC dobrá ventilace vzduchu a co se děje bez ní v PC skříni? Na to se Vám pokusím v následujícím článku maličko odpovědět!

06.01.2009 (14:00), adminmarty, Popis Počítače a jeho Příslušenství, komentováno 2×, zobrazeno 200×

Ventilace vzduchu a chlazení

Proč je tak důležité chladit PC a proč se to nesmí tolik zanedbávat?

Inu, jako většina elektro zařízení se část elektrické energie převede na teplo, jež pak ve skříni PC vytváří až moc velké teplo (dobrým příkladem může být i sestava se starší Základní Deskou pro Procesory Intel Pentium II.!), někdy až takové, že by jste neudrželi na pasivních chladících věžích ani ruku!

Ty se na Procesoru a dalších zařízeních vyskytují proto, že čipy jsou tvořeny z různých látek hustého skupenství a to se při dodání proudu zahřívá a bez chladících věžiček z mědi nebo hliníku by jen těžko vydržely déle než cca 30min, někdy ani tak dlouho ne! Protože vykonávají řadu za sebou jdoucích operací a dostávají mnoho energie, část jí převedou na teplo a to pak těmi chladícími věžičkami odvádí do PC skříně a bez větráčku se za určitou chvíli zahřeje i pasivní chlazení čili ta chladící věžička buďto z hliníku či mědi - kvůli dobré regulaci a odvodu tepla!

Větráčky pomáhají uchladit danou oblast a umožnit tak zařízení či dané oblasti delší dobu pro práci za optimálních teplotních podmínek!

Poté se využijí ještě větráčky na přední a zadní straně uvnitř PC skříně pro cirkulaci vzduchu a obměňování vzduchu uvnitř uzavřené PC skříně! Jde o to, že když nám pasivní chladiče s větráčky rozhání a usměrňují teplotu jednotlivých zařízení, čipů atd. stejně se nám do okolí PC skříně něco málo dostane a to pak je nutno dostat ven a do PC skříně dostat pokud možno chladnější vzduch k chlazení komponent aby díky nahromadění tepla uvnitř pc skříně nedošlo k přehřátí soustavy a jejímu nouzovému vypnutí díky teplotní pojistce!

Pi instalaci větráčků by měl člověk tedy vědět, jakou stranou tam větráček dát aby nám např. zepředu vzduch nasával a vzadu jej vyháněl ven! Díky tomu bude z PC skříně odváděl teplý vzduch a bude tam vháněn vzduch o poznání chladnější ovšem je doporučeno pro ty zkušenější jednou za měsíc či dva z pc skříně odsát nahromaděný prach a to velmi opatrně s nastaveným vysavačem na minimální sací výkon! To proto, že jsou v PC tak malé částečky, že plný či jen poloviční tah sání vysavače by nám mohl vysát některou důležitou částečku (např. jumper-viz. Co je to Základní Deska...). Proto velmi opatrně na to a vše dělat jen při vypnutém a odpojeném PC ze sítě a sítě el. proudu!

Také pozor na statickou elektřinu, jíž můžete nechtěně některému zařízení způsobit "šok" a vyřadit jej z provozu! Jeden přítel, jež vydal takový malý souhrn těch nejzásadnějších závad a příhod s PC doporučuje se staticky vybít třeba dotykem s plechovou částí PC, kdy se tak statické nabití vyrovná na stejný pól s plechem PC skříně a již nehrozí možnost poškodit nechtěně nějaký PC díl uvnitř PC skříně (tedy alespoň se v to domnívám, potvrzené to ještě zcela nemám!).

Vaše dotazy k tomuto tématu rád uvítám pod článkem anebo na fóru! Děkuji za Váš zájem! Adminmarty

 

Komentáře

postPřidat komentář

Nebyly přidány žádné komentáře.